Joshua Chin menubuhkan syarikatnya, Linear Channel Sdn Bhd dan bekerja dengan program Microsoft yang berpotensi tanpa had dengan niat murni untuk berkhidmat kepada masyarakat berpendapatan sederhana hingga rendah. Pengasas inovatif ini berkongsi dengan Top 10 malaysia tentang bagaimana beliau meletakkan ideanya untuk bekerja dan penciptaan unik Smart Rental. 

Joshua Chin telah menubuhkan perniagaannya sejak tahun 1999 dan ia semakin meningkat sehingga ke hari ini. Bermula dengan modal hanya RM5,000, bekas juara dunia taekwondo 2 kali itu telah datang jauh malah berjaya menyerang perjanjian dengan Microsoft untuk bekerjasama dengan syarikatnya. "Kami pakar dalam menjual PC yang telah dibaikpulih, komputer riba dan peralatan elektronik. Perniagaan kami kebanyakannya memenuhi keperluan golongan berpendapatan sederhana hingga rendah serta PKS dan perniagaan mikro."

Dalam cubaan untuk berkhidmat segmen berpendapatan sederhana hingga rendah lagi, Joshua telah tampil dengan program pembangunan perniagaan baru yang digelar, Smart Rental. "Kami memulakan Smart Rental tahun lepas di mana program sewaan PC dan Notebook serendah RM48 sebulan. Kami datang dengan konsep baru iaitu menggabungkan pelan hala tuju pembiayaan, model perniagaan, saluran, pemasaran dan bakat," kata Joshua.

Baca artikel penuh - http://top10malaysia.com/main/a-master-in-the-world-of-tech/